Saturday, July 9, 2011

INSYA ALLAH, PINDAH

Setakat ni, ada satu rumah tu yg kami rasa mcm agak sesuai n memenuhi requirement. Memang tak dapat ground floor, sbb rumah gf ni pantang ada org keluar mesti ada org lain cepat2 masuk. So, agak susah jugak nk dapat. Klu nk jugak, kena tunggu dan tunggu sampai ada org nk keluar, then pre-book dgn org tu. Which is amat malas lah nk tunggu2 nih kan...

Rumah yg kami mcm berkenan ni kt first floor. Naik tangga sikit jek. Yang paling penting, klu ambik rumah ni dapat jimat sampai SR7,000 berbanding rumah sekarang.

Tapi saiznya I rasa dlm 1/2 lebih kecik kot dari rumah skrg. But so far, I rasa just nice for kami 3 beranak. Bukannya ramai pun nk dok dlm rumah tu. Cuma...yg buat I sedih sikit ialah the kitchen size yg very very cute!!! Huwaaa!!! Tapi xpelah, I rasa klu dh terer mcm I ni bg masak kt luar rumah pun tetap sodap hehehhehehe....(ayat memujuk hati sendiri)

As long as ada tempat berteduh, Alhmdulillah..... nak banyak2 songeh sangat pun, ini hanya rumah sewa. Nak duduk sini pun tak berapa lama dah... Kan cik abang???????? *wink wink*

Hehehe oklah, jom lah tengok hasil dari dapur besar I yg akan ditinggalkan tak lama lagi nih...sob sob sob....

Asalnya kuih ni ialah nk buat kuih Tako Jade. Tengok2 tang part santan (putih) tu jadik cair n taknak beku pulak. Maybe sbb pakai santan serbuk kot, so I mcm x dapat agak.... Biasa buat klu kt Malaysia, mmg dh berpuluh-pluh bijik dah menjadi huhuhu... (cover line, pada hal jenuh call mak n kngah nk mintak resepi hahahaha)

So daripada Tako Jade, teng teng teng............................. buat air gula merah, tuang atas tu maka tranform lah jadi Lompat Tikam!!! Hehehehe... boleh la... anak2 yg tak mengerti bahawa ini kuih tak menjadi, makan laju saja....

Haa.... ini keropok lekor ye. Bukan cekodok, bukan donut. Haaa..jgn kutuk I okeh. I malas la nk buat yg gulung panjang2 tu, nanti bila nk makan nk potong jugak, so baik buat kecik2 siap2. Rupa mmg x bleh blah, tp rasa dia mmg rasa kepok lekor okeh. Oh yg ni baru lepas direbus. I prefer yg tak goreng sbb lebih moist.


Haa...see...klu dah goreng, jadik lawa la...oklah tu kan, I bukan org pantai timur, klu dah boleh makan tu kira lulus lah tu. Takde lagi keturunan I yg buat kepok lekor sendiri tau hahahha....

OK lah, till then, nak gi kemas rumah pulak. Bubbye!