Thursday, December 15, 2011

MOLTEN LAVA FEVER la pulakk....

Hadoiii... masuk jek musim sejuk ni, dapur mmg tak boleh kosong. Ada saja yg nak order. Paling malas, biskut empatsegi gula (cream cracker) cicah teh pun jalan....

Yang paling terbaru, terhangat dan terhangit ialah order dari encik Amet yg mengidam sangat nk makan Molten Lava Cake (atau nama melayunya kek cekelat meleleh).

Hmmm... jomlah tengok hasilnya.....


Yang ni 1st attemp. Ok jugakla... but not perfect enough. Sbb rasa mcm too much chocolate. Rasa mcm nk pitam gitu punya pekat ceklat yg meleleh dari dalam kek tu (lupa pulak nk snap gambar masa dh cedok so bleh nmpak dia melt keluar). Mcm biasa la, klu kt restoran2 mesti serve Molten Lava ni dgn ice-cream n choc syrup kan. So kita pun tiru la.....


Yang ni order kali ke-2. Yang ni dh kurangkan sikit kecoklatannya, dh elok rasa, tapi tekstur plak kering sikit sbb terover-baked. So bila dicedok, dah takde meleleh2 lava dia dah dari dalam kek tu. Tapi takpe laa.... hang leleh ka, tak leleh ka.... habis licin satu oven.

Pastu boleh nampak la kan punya lawak la baking dlm muffin tin yg x berapa nk muat tu kan. Kesian la sangat.... yg masa first trial tu ok lagi bake dlm acuan aluminium foil. Masa yg 2nd ni acuan tu dh habis diguna, so smbat je dlm ni. That's why la dia membuak2 keluar ala-ala sesak nafas gitu.... Hahahhaa



Sebaik-baiknya, Molten Lava ni dibakar dlm acuan ramekin ni... Tapi I tidak memilikinya.... So memandai la cari idea kretip... Sesapa nak cuba, boleh try resepi dari sini MOLTEN LAVA (KLIK).



*Oh and I dh update resepi kat entri KEK PUDING KARAMEL jugak, or bleh je klik terus kt MyResepi ni.... (ada byk jenis resepi kek ni, tp rasanya yg ni paling mudah n kuantitinya just nice for my family - bake guna mould diameter 20cm)