Tuesday, January 24, 2012

SUPER DUPER BUSY

Hallowwww!!!!

Mesti ramai yg dh rindu teramat sgt mendengar cerita mengarut dari I kan? Kan? Hahahha...

Waaahhh this week is super duper busy loh! Mau laya cina! Ehhh... hover la pulak kan. Hmmm actually kat sini, tak sedar pun CNY ke, Deepavali ke, smua "ade haku kesah?" -> Kata King.

Thanx to kekawan FB kt Malaysia yg dok sebok sgt letak status CNY n cerita diorg jalan sana sinun smpena cuti yg panjang tu, maka ketahuan jugaklah kami di sini...


Hah yg alkisahnya I ni pulak yg sebok sgt smpai tak berupdate blog ni disebabkan beberapa perkara (trmasuklah malas) iaitu : Acara makan2 a.k.a Morning Coffee Jumanisaa selama 2 hari berturut2, dan jugak acara mengemaskini rumah supaya cantik dan kemas untuk difotografikan bagi dimasukkan ke dalam iklan (nampak sgt rumah dlm keadaan biasa adalah tidak kemas hehehe...).


Oh lagi satu sbb malas nk update ialah disebabkan cuaca sejuk melampau smpaikan tangan pun beku nak menaip.... (boleh?) Eh tapi seriusla this week sejuk gila! Pakai stokin ke, baju bulu ke, apa pun tetap sama -> ketaq! Mandi jgn tanyalah. I pun dah tak ingat hari apa I last sekali mandi................ "__'


Okeh sekian celoteh mak karut hari ni. Jom tengok hasil tangan beku I minggu ni (sebab nak bawak potluck so kugagahi buat-buat rajin...)

Pulut Sekaya a.k.a Seri Muka. Tapi yg bentuk love-love ni buat utk Zuzu & Yaya makan. Yang aunty-aunty punya potong kotak2 sudah....


Kuih ni kalau masuk dlm acuan kecik bulat ni namanya Lompang. Kalau masak dalam loyang besar namanya Kaswi. Betoi ka? Tapi mmg feveret I especially kalau yg pandan.

Sekian. Harap2 I rajin nak update cerita Dolphin Village & Morning coffee tu.... :)

Eh, lupa pulak. Ada satu lagi. Nak bayar "hutang" resepi Laksa Siam tu (since dh ada yg bertanya, tak nak la dia kempunan pulak...hehehe....). Okeh puan2 sila salin resepinya ya...

LAKSA SIAM

Ikan (kembung/sardin etc.)
Bawang besar
Daun limau purut
Cili Padi
Lada hitam
Kunyit hidup (serbuk pun boleh)
Lengkuas
Halia
Serai
Santan
Garam, gula.

Hidangkan dengan :
Laksa halus (yg besar pun boleh)
Kobis (potong halus2, nipis)
Timun
Kacang panjang
Tauge
Serbuk cili kering
Limau nipis / cuka (kalau kt thai/sempadan biasanya served dgn cuka cili)

Cara masak :
1. Rebus ikan n ambik isi sahaja. Blend.
2. Blend semua sekali bahan2 lain.
3. Masuk dalam periuk. Tambah air ikut kepekatan yg disukai.
4. Didihkan sampai masak n pekat. Tambah garam n gula ikut citarasa.

Okeh, selamat mencuba!