Note : This entry ditulis pada 30/12/2010
Actually, sekali sekala time xleh online ni bagus jugak. Why? Sebab... masa ni lah I nak pulun buat keja remeh-temeh yg tertangguh sekian lama. Contoh : Jahit butang-butang baju (butang abaya ni selalu sgt tertanggal), cuci n re-organized balang2 rempah ratus (dh tebal minyak n debu melekat kt situ), and..... yg paling i suka ialah main masak-masak!
Nasib baik I ada few recipe baru yg dah save dlm hard disk. So bolehlah cuba try time ni...
Okeh yg ni I jumpa kat fotopages Kak Hanilieza (klik utk resepinya), pakar masakan terkenal kat Malaysia... mudah sgt nak buat. Dan... walaupun rupanya nampak mcm ugly duckling (yg I punya version le hehehe), tp rasanya insya Allah.... sgt lazat berkrim... very highly recommended utk dicuba. Yang I punya tu nampak buruk sikit sbb gatal tangan tambah susu lebih, maka lembiklah ia.... Lain kali, folow recipe betul2... :)
Okeh yg ni tak pakai mana-mana resipi. Sebab dari zaman sekolah rendah dah dok masak benda nih. So masuk jeklah bahan-bahannye dalam periuk. Rebus dan siap. Oh, thanx a lot to Cik Rosse yg bagi I laksa ni. Siap jalan kaki datang hantar rumah I. Terharu you.....tima kasih daun keladi...
Haaa... ni pulak roti canai home made punya. Kat sini susah sikit nk dapat roti canai. Ada tu ada... tapi ermmm...ntah lah nk komen pun susah hahahha. Lagipun kedai mamak x le banyak bersepah mcm kt KL tu... asal jalan sikit kedai mamak.
So, dh teringin sgt nk makan, uli le sendri... Resipi ialah dicopy-paste dari SINI (klik utk resepinye, I malas nk tulis...). Mmg purposely I cari resipi yg x pakai telur. Tapi utk kawan-kawan kt Malaysia, x payah lah penat-penat menguli, pi jek kedai mamak jerit "Roti Canai 5 keping!". Siap.
Kuah Dhal tu pulak, 2 hari buat baru siap dapat rasa yg sebati. Kalau buat sehari, mmg x sedap. So, kalau yg amat sgt sedap hingga menjilat jari kt kedai mamak tu.... I wonder... berapa hari punya ek??? Hehehehe... kidding! Don't worry, makan je dgn Bismillahirahmaanirrahim....
Okeh till then. Nak masak lagi!