Saturday, January 29, 2011

EGGS BENEDICT

Dah agak lama since my last breakfast with Eggs Benedict. Hmmm... last sekali tu pun dah x ingat kt restoran mana I makan, but it was somewhere in KL. Or maybe masa I pergi kursus kt mana2 hotel kot? Memory destroyed... :)

Sesapa yg x pernah try, wajiblah try buat eksperimen nih kat dapur. Mmg magic dan sedap!

Haaa... nak tau sebab apa I cakap magic? Sebab utk buat telur dia tu ada satu rahsia.... Nama teknik masak telur ni ialah teknik "pouch". Ia hanya menggunakan teknik rebusan. Tapi biasa kan klu kita pecahkan telur dalam air mendidih (contoh mcm masak sayur lemak ke, maggi ke), telur putih tu mcm akan berselerak ke sana sini kan. So, dgn teknik pouch ni, bentuk telur akan dikekalkan dan putih telur tak akan berlari-lari.

Okeh, dgn ini I dedahkan rahsia eksklusif utk buat "pouched eggs" nih... Caranya ialah : didihkan air dlm periuk dan masukkan cuka (dlm 2-3 sudu). Pastu pecahkan telur dalam tu. Jika telur putih tu mula2 nmpak mcm kemana-mana jugak, jgn risau. Tunggu dan lihat, dia pasti akan mai berkumpul together-gether jgk nanti. Hehehe....

Apa? Tak paham? Oklah, I bagi VIDEO lah.....(tp bukan I yg berlakon tau!)


Eggs benedict nih best served dgn English Muffin. Tapi I x kuase lah nk buat roti sbb nk mengulinya tu buat sakit urat lengan jek (sesapa ada bread maker bolehlah buat ye). So I hentam serve dgn roti sandwich biasa tu je, nk bg comel potong lah bentuk bulat sikit....

And lagi satu, yg wajib ada kat Eggs Benedict nih ialah the Holandaise Sauce (resepi satgi I bagi kt bawah). Bila dicurah kt atas pouched egg tu, kena pulak dgn egg yolk yg melt.... hmmmm.... nak cakap pun x boleh dah... :)
And yg paling best, pouched eggs ni akan memberikan telur yg agak kenyal but soft kt luar, while the yolk is half-cooked and still melting bila dicedok kt situ. Nyumm..nyumm... :)

Oh lagi satu, klu berminat boleh letak sekeping ham, or beef bacon utk lg lazat n jelita (dan semakin byk kolesterol hehe..)

Hari terlebih rajin, utk breakfast je ada 3 jenis. Ibu nk kueteow, ayah nk nasik goreng, Zuzu & Yaya hentam semua...eggs benedict tu kira appetizer je tu hehehe...

Okeh utk Hollandaise Sauce (HOL) tu I bagi 2 resepi. Satu resepi original, and satu lagi resepi I punya style, ala-ala malas gitu.

HOL Original
2 bj kuning telur
2 sudu butter (melted)
2 sudu air
garam
sikit lemon juice

Cara : Masak semua ni cara double boiling. Kena kacau-kacau samai dia berkilat.

HOL Yue Style
1/2 paket cream soup (mushroom or chicken suka hati)
air secukupnya
1 keping chedar cheese (kaler oren)
lemon juice

Cara : Campur serbuk cream soup dgn air, masak atas api (x perlu double boil, tu yg I malas nk guna original recipe sebenarnya). Bila dh dekat nk masak, masukkan chedar cheese sampai cair dan lemon juice. Siap.

Enjoy your great breakfast everybody!