2 hari lepas, I plan nk panaskan oven sbb dh lama tingalkan dia kesejukan keseorangan kan. Oh tips utk semua : Oven ni at least kena panaskan seminggu sekali. Maksudnya, kalau dh terlalu amat malas sgt nk baking, just switch on oven kosong pun takpe.
Tapi bak kata my friend the cake sifu, Fir, alang2 dah nak panaskan oven tu, drpd membazir duit lektrik panas oven kosong, baik baking sekali. Betul betul betul....
So I dgn semangatnya buat kek coklat.
Tapi.....
Bila dh about 10 minit dlm oven, tetiba I teringat : Adunan kek tu tak letak butter!!!!
Alamak! But okay... takpe.. rilek2.... I know kek tu akan still masak without butter, cuma dia x akan jadi moist and buttery lah.
So kek pun siap masak....
Sekali bila nak angkat letak atas pinggan......
Inilah namanya kek sudah jatuh ditimpa acuan ye puan2.....
Okay. Sangat frust.
So pagi semalam bertekad, alang2 nak buat kek, baik aku buat yg best2 sikit. Setakat kek coklat moist simple tu Zuzu Yaya pun bleh buat hahaha..
So main masak2 again lah.... And the hasilnya is....
So pagi semalam bertekad, alang2 nak buat kek, baik aku buat yg best2 sikit. Setakat kek coklat moist simple tu Zuzu Yaya pun bleh buat hahaha..
So main masak2 again lah.... And the hasilnya is....
TAAADAAAA...!!!!!!!!!!!!!
Rich Caramel Puding on top of soft cotton cake.... just wait until it melts in your mouth. Creamyyy Yummyyy!!!
RESEPI KEK PUDING KARAMEL SEDAP & SENANG
- Karamel
- 60g gula
- 1 sudu besar air
- 2 sudu besar air
- Puding
- 4 biji telur
- 500ml susu segar
- 70g gula
- sedikit esen vanila
- Kek span
- 70g tepung gandum
- 60g gula halus
- 2 biji telur
- 20g mentega- dicairkan
Cara-cara
- Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
- Sediakan karamelCampurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
- Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
- Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
- Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
- Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
- Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
- Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
- Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
- Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.
Till then. Cerita cuti2 Malaysia tunggu bulan depan :))