Tuesday, July 26, 2011

ALWAYS A PULUT LOVER

Subhanallah... Maha Suci Allah yg telah menjadikan pelbagai jenis beras di atas muka bumi ini...

And one of our favourite in the house is glutinous rice/sticky rice or pulut.

Being a puteri keturunan siam (my Tok Wan was a pelarian from Thailand masa ada perang apa ntah dulu2 and he managed to curi a land in Tanah Melayu....sorry!), pulut is a very common dish in my kitchen. If not once a week, at least once a month mesti ada masak pulut.

Macam minggu ni, dah 3 kali I masak masakan berpulut. I'm not sure but many people say that makan pulut can make your skin brighter and radiant. But for me, lepas makan pulut, all I can feel is only sleepy! Hehehe....

Okeh, jom terjah tengok apa yg ada (eh sebenarnya dah x ada, dah selamat ditelan....)

Hmmm..... ni yg paling marvelous dan paling diminati oleh encik Amet. kalau balik kampung pun, mesti nak kena cari pulut ayam ni. biasanya ia dimakan as a breakfast (ni pun I buat as b/f few days ago). tapi skrg ni zaman dah berubah...at anytime pun boleh dapat. I bg resepi utk ayam dia ye...(pulut masak mcm biasa - nak kukus boleh, nak tanak pun boleh)

AYAM PULUT AYAM :)
Bahan-bahan :)

Ayam
Garam
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Serbuk cili (xde pun xpe)
Bawang putih (ditumbuk halus)
Bawang besar (dihiris)
Tepung jagung

Cara-cara :
1. Ayam dibersihkan. Gaul dgn garam+kunyit+kari+cili+bwg putih. Perap 1-2 jam.
2. Goreng bawang besar dalam minyak banyak sehingga garing. Angkat dan asingkan.
3. Selepas diperap, gaul ayam dgn tepung jagung (masa dh hampir nk goreng)
4. Goreng dalam minyak bawang tadi.
5. Siap. Serve with pulut + sos cili thai + bawang goreng.


Kat sebelah pinggan tu Ketua Hantu Pulut.


Haa yg ni I paling ingat nama Siam dia - Khao Niao Ma Muang (Khao Niao = pulut, Ma Muang = mango). sebab selalu kalau nk beli mempelam/mango kt Padang Besar atau Kuala Perlis, ramai makcik2 siam tu dok jerit "Pelam..pelam.... Ma muang...ma muang" Hehehehe....

Biasanya Pulut Mangga ni served with kuah santan yg lemak berkrim...yummyyy!!! And biasanya jugak it is served as dessert, and ia sgt banyak available kat Perlis negeriku tercinta dan mana2 tempat kt Thailand.

Biasanya lagi, ia dimakan dgn mempelam "Nam Dok Mai"(teringat pada Tok Limah yg akan tibai tangan anak cucu cicit dia yg suka2 memegang pokok nam dok mai dia ni hehhehe). Tapi I kat sini makan dgn Pakistan Mango! Asal ada rupa mempelam....boleh la....

Oh, you may try this pulut with durian as well... hmmm aroiii!!!!

Ketupat Sotong

Ttupat sutun

Yang ini mmg seumur hidup I tak pernah buat. Ada sekali dulu beberpa tahun yg lalu I try kt jamuan mana ntah, tp tawar jek rasa dia. So mulai saat itu terus I pangkah menu ni.

tetiba suatu hari arakian tersebut lah kisah Kak Nik yg sangat rajin menayangkan gambar ketupat sotongnya yg sungguh mengiurkan. kebetulan hari tu tengah ganti puasa. terus google resepi. rupa-rupanya ada 2 jenis ketupat sotong ni. ada versi Terengganu & versi Kelantan.

yang I buat ni versi Terengganu sbb tengok yg ni tak pakai gula (yg Kelantan letak gula merah I xde). Oh rupa-rupanya sedap jugak. mesti yg I makan kt jamuan dulu tu org tu terlupa garam kot :) Oh, ini jugak ialah feveret Tok Ayah (my FIL).

Sekian...sapa2 yg banyak beras pulut since raya last year tu boleh la main masak-masak macam ni :D

** Ada satu lagi feveret org thai ni makan pulut...... Pulut dgn fried frog! Ouuchhhh... (Eh, yg ni jgn cuba tau!!!)