Wednesday, February 23, 2011

ARAB FOOD

Hari ni tak larat nak cerita. Tangan dah lenguh buat marinate 2 ekor ayam + 2kg daging unta. Yaa... I nak bukak restoren kat depan umah nih. Hehehe... kidding! Esok I cerita la nk buat apa dgn lauk banyak2 tu...

So I just nak tempek gambar Nasi Mandy yg menjadi kefeveretan I dan Zuzu n Yaya... Amet tu dia cakap dia "tak berapa minat" tapi yang I musykil, kalau I makan 2 pinggan, dia makan 3 pinggan. Hmmm..... *thinking*

Mandy ni selalunya ada 2 jenis : Dajaj Mandy (Ayam), or Laham Mandy (Daging).

Tapi selalunya kat sini kalau sebut laham = daging kambing. Bukan daging lembu.

Contoh satu set Laham Mandy.

I pun tak pasti sama ada Mandy dgn Khabsa tu guna resepi yg sama. Tapi rasa dan cara hidangan mmg lebih kurang sama jek.

And kat sini mmg nasiknya diserve "kering" jek, maksudnya takde kuah2 gulai or samabl tumis or kuah kicap. Yang ada disertakan bersama ialah sebijik cili, sepotong bawang besar, dan sos tomato. Kadang2 ada yg bagi sikit sayuran mentah mcm kobis or daun apa entah, or jeruk timun + carrot.

Kambing panggang yang dahulunya sangat2 dibenci dan tak pandang walau dgn ekor mata, tapi kini bagi lah ekor ke, ribs ke, kulit ke, semua I telan. Jangan bagi too***t dah la....


Ok, ini pulak namanya Baklava, sejenis manisan kt sini. Rasanya agak sedap jugak, macam Kuih Batang Buruk. Ada kacang2 kt dalam, manis dan rangup.

Ada banyak lagi makanan Arab yg I dah try tapi mcm tak pernah teringat nk ambik gambar pulak. Contohnya Shawarma tu, dah taktau berapa puluh bijik beli tapi tak pernah pun ambik gambar. Maybe sbb it's too tempting asyik ingat nk masuk mulut je. Sekian.