Tuesday, February 8, 2011

KEDAI ORIENTAL


Hari ni I baru nak tulis about kedai yg I dah pergi melawat n menyopping 2 minggu yg lepas. Haa... punya malas tak malas tuh... And biasalah, yg memberitahu dan mengguide tentulah Puan Master Kak Leeza. (Oh nak promote sikit Kak Leeza nih, sbb dia ni pemalu, tp byk ilmu .... hehehe jgn marah kak...)

So dah terteralah nama kedai tu Oriental. Kat sini mmg byk sgt lah brg keperluan dapur yg memenuhi selera tekak kami nih. Nak petai, rebung, betik muda, kacang panjang, kacang botor, carb stick, beras sushi, kayu penggulung sushi, nouri, dan segala benda yg asian byk lah ada kt sini. Lesung somtam pun ada...

Kedai ni terletak di lorong yg sama dgn kedai Siam, jalan depan sikit, jumpa masjid sebelah kiri anda, tengok lah sebelah kanan (masuk dlm sikit), di situlah ia... So kalau cari barang kt kedai Siam habis, lajaklah ke depan insya Allah dapat kt sini. Tapi klu x dapat, datanglah next week pulak... hehhehe.

Oh, sebenarnya masa kami naik bas ke Bahrain dulu, I dh nmpak kedai ni, sbb ia mmg bersebelahan jek dgn stesen bas tuh. Tapi mcm x hingin pun nk masuk. Tak sangka skrg nih ia bakal menjadi my favourite shop! So sekianlah review pasal kedai tuh, jom tengok apakah hasilnya lah pulak...

Yang ni I masak utk I punya lunch di kala encik Amet pi keja. Sebab dia x berapa favor masakan kukus n rebus nih. Biasala dia tu tekak Jawa, tau mintak gulai, sayuq lemak, sambal. I ni plak tekak antarabangsa, mcm2 bleh telan... heh heh heh...

Sekarang ni best sbb dh banyak sotong kecik, udang kecik kt market tuh. So tidak le I kegeli-gelian lagi nk makan seafood. Yg paling best, pak arab suka pilih yg besar2, so yg kecik2 depa xmau, mmg jadi hakmilik I le... Tengok, kan comel sotong kecik, campak jek sekor2, tak payah potong2 dah.... (bukan mcm malas ke bunyi tuh...)


Haa... ni banyak kt kedai Oriental tu. Dulu-dulu masa kecik, I ingat benda ni kulit rebung. Jenuh I dok pikir camana diorang buat bagi dia jadi panjang n liat camtu. Sampai dah besar, barulah tau... benda ni made from soybean. Bila soybean (n bahan2 lain) direbus utk buat tofu/tauhu, akan timbul satu selaput (protein) di bahagian atas. So selaput tu dicedok dan dikeringkan... jadilah benda ni yg biasa kita panggil foo chuk/fucuk atau tok nenek I pangil Tofu Skin.


Mcm biasa, gambar hiasan tukang pemakan. Klu perasan, ada special dish atas meja, sebelah pinggan Amet tu - sekeping pampers :)